Business model projektu Holky na kole - Fricová, Pavlína (2021)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku business modelu, jeho návrh a validaci. Jejím cílem je učinit strategická rozhodnutí v rámci modelu Business Model Canvas pro reálný projekt Holky na kole. Diplomová práce je přínosem jak pro jednatelky společnosti Holky na kole, s.r.o., tak i pro začínající podnikatele, kteří řeší stejný problém a snaží se uspět na netradičním trhu. Teoretická část práce se zabývá cyklistickou kulturou, problematikou komunit a detailním popsáním jednotlivých stavebních kamenů Business Model Canvas, a je tak podkladem pro praktickou část práce. Business model Holky na kole vychází z vize zakladatelky projektu, jejímž záměrem bylo komunitu monetizovat formou placeného členství. Marketingový výzkum trhu v praktické části práce ověří, zda cyklistky mají o placené členství zájem a případně zjistí jaké položky v placeném členství by byly pro cyklistky atraktivní. Výzkum bude probíhat formou online dotazování v rámci komunity Holky na kole i mimo ni. Na základě analýzy výsledků výzkumu bude sestaven návrh Business Model Canvas, který bude následně otestován na výběrovém vzorku uživatelů. Dle výsledků testování s prvními zákazníky bude poté upraven do finální podoby a uveden na trh.