Analýza systému nemocenského pojištění v ČR v letech 2008-2020 s důrazem na dopady zrušení karenční doby - Škaloud, Jiří; Loužek, Marek, 1975-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá systémem nemocenského pojištění v České republice v období let 2008–2020. Jedním z cílů práce je popsat nejdůležitější změny v parametrech systému ve sledovaném období a zhodnotit vliv těchto legislativních změn na vývoj příjmů a nákladů celého systému a také na základní ukazatele dočasné pracovní neschopnosti, jako je počet ukončených případů dočasné pracovní neschopnosti a jejich délka. Z analýzy veřejně dostupných dat je patrné, že změnám ve vývoji dočasné pracovní neschopnosti většinou předcházely legislativní změny systému. Další použitou metodou výzkumu je dotazníkové šetření, které bylo provedeno mezi zaměstnavateli a mezi zaměstnanci a podrobněji se zaměřuje na zrušení karenční doby v červenci 2019. Po zrušení karenční doby vzrostla krátkodobá nemocnost častěji ve větších podnicích, nebylo však zjištěno, že by zaměstnavatelé plošně kompenzovali zvýšené náklady na náhrady mzdy rušením zaměstnaneckých benefitů. Bylo také potvrzeno, že před zrušením karenční doby zaměstnanci často přecházeli nemoci nebo si na vyléčení vybírali dovolenou. Výsledky šetření jsou hlavní přidanou hodnotou diplomové práce, jelikož se díky nim podařilo potvrdit či vyvrátit nejdiskutovanější dopady zrušení karenční doby.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses