Postavení a možnosti sociálních sítí v době koronavirové krize - Hart, Jakub (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na využívání sociálních sítí i dalších online komunikačních prostředků během pandemie koronaviru SARS-CoV-2, která se v České republice vypukla v březnu 2020. Z tohoto důvodu došlo k výrazné změně v životním stylu každého občana. Největší změna patrně nastala v oblasti sociálních kontaktů a komunikaci. Hlavním cílem této práce je zjistit, zda se tato skutečnost projevila v počtu uživatelů starších padesáti let či také v důvodech, kvůli kterým jsou sociální sítě či jiné prostředky komunikace používány. Tento průzkum je realizován pomocí internetového dotazníkového šetření. V jednotlivých kapitolách jsou nejprve charakterizovány dvě zkoumané skupiny služeb používané pro komunikaci přes internet. Dále jsou popsány jejich konkrétní příklady včetně funkcí a historie. Zařazen je také popis nejčastějších hrozeb, s nimiž se může kdokoli při online komunikaci setkat. Praktická část vyhodnocuje přijaté odpovědi z dotazníkového šetření. Závěr kromě výsledků plynoucích z provedeného šetření obsahuje také reflexi práce, hodnocení zadaných cílů a doporučení pro ty, kteří by se snažili o uskutečnění vlastního výzkumu s podobným zaměřením.