Efekt konkurence generických léčiv na tržní podíl výrobce originálního léčiva - Růžička, Vojtěch (2021)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analýza efektů ovlivňujících tržní podíl výrobce originálního léčivého přípravku na trhu daného léku v ČR po vypršení patentové ochrany. Teoretická část práce je věnována prostředí českého farmaceutického trhu a problematice originálních a generických léčiv. Následně je, na základě dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv, sestaven soubor 15 originálních léčivých přípravků, na jejichž trh během let 2013-2018 vstoupily konkurenční generické přípravky. Vybraný soubor je podroben korelační a regresní analýze. Odhadnutý regresní model ukazuje přímý vztah mezi poměrem cen generických a originálních léčiv a tržním podílem výrobce originálního léčivého přípravku. Z nalezeného vztahu vyplývá, že pokud si chce výrobce originálního léčivého přípravku udržet vůdčí postavení na trhu, je nucen se svou cenou co nejvíce přiblížit konkurenčním generickým lékům.