Dark tourism v České republice a jeho potenciál se zaměřením na disaster tourism - Čejková, Kateřina (2021)
Cíli této diplomové práce je analýza katastrofického turismu v České republice a zodpovězení hlavní výzkumné otázky: „Existuje v České republice potenciál k vytvoření produktu cestovního ruchu spojeného s katastrofickým turismem?“ a podpůrné výzkumné otázky: „Je na straně poptávky zájem o katastrofický turismus v České republice?“ Hlavní výzkumná otázka je zodpovězena kvalitativní metodou v podobě studia dokumentů obsahovou analýzou. Potenciál katastrofického turismu v České republice je spatřován především v souvislosti s důlním požárem na dole Marie v Březových Horách roku 1982, karvinským důlním neštěstím roku 1894, protržením přehrady na Bílé Desné roku 1916, boleveckou katastrofou z roku 1917, výbuchem na dole Nelson III roku 1934, požárem na Dole Dukla roku 1961 a pádu jugoslávského letadla u Srbské Kamenice roku 1972. K zodpovězení vedlejší výzkumné otázky slouží kvantitativní metoda v podobě standardizovaného dotazování, pomocí které bylo zjištěno, že 67 % respondentů nemá povědomí o fenoménu temného turismu, avšak zároveň má 64 % všech dotázaných zájem o návštěvu míst spojených se sedmi danými katastrofami z českého prostředí.