Spokojenost zaměstnanců ve společnosti STROS - Sedlčanské strojírny a.s. - Pinkasová, Hana (2021)
V důsledku nízké míry nezaměstnanosti na českém trhu práce, dochází mezi organizacemi k boji o zaměstnance. V této souvislosti je nezbytné sledovat oblast spokojenosti zaměstnanců. Společnost STROS – Sedlčanské strojírny a.s. však nemá z hlediska tradice ani počtu zaměstnanců v širším okolí konkurenci. Hlavním cílem práce je zjistit, jak jsou zaměstnanci této společnosti spokojení a zda podnik nemá problém s vysokou fluktuací. Byl vypracován dotazník převážně obsahující tvrzení, která respondenti ohodnocovali na škále dle míry jejich souhlasu s daným výrokem. Průzkum dokázal, že podnik vysokou fluktuací netrpí a zaměstnanci jsou převážně spokojení, jelikož žádný z celkových indexů nepřekročil hranici pro nespokojenost. Nejhorší výsledky byly zjištěny u pracovníků obchodního oddělení, kterým by měla proto být věnována největší pozornost. Napříč celou organizací by pak také měla být zlepšena distribuce informací a rozšířena nabídka zaměstnaneckých výhod.