Živé tradice a lidové zvyky v obcích jižní Moravy - Brentnerová, Natálie (2021)
Cílem této bakalářské práce je představení regionálních tradic, místní kultury a společenského života v malých jihomoravských obcích, a to konkrétně v obcích Milovice, Dobré Pole, Pavlov a Klentnice, přiblížení vývoje, zejména pak popis dochování a současné existence lidových tradic. Teoretická část obsahuje popis zkoumaných tradic a zvyků, folklorních akcí, především Fašanku, Výstavy vín, Krojovaných hodů a Svěcení mladých vín. Dále jsou popisovány vánoční zvyky. Praktická část se zaměřuje na proměnu zvyků, a to zejména na posouzení, zda se mění ku prospěchu věci, či se už jedná o zneužívání lidové kultury či dochází k nevhodné komercializaci pomocí dotazníkového šetření a strukturovaných rozhovorů.