Rozvozní problém s nelineární účelovou funkcí - Zápotocký, Jakub; Pelikán, Jan, 1943-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato teoretická bakalářská práce se zaměřuje na rozvozní problém s nelineární účelovou funkcí. V první části jsou popsány jednotlivé problémy, ze kterých vychází samotný rozvozní problém. Druhá kapitola popisuje dvě vybrané modifikace rozvozního problému převzaté z odborných článků: elektrický rozvozní problém s nelineárním časovým nabíjením a rozvozní problém s jednoduchými a mnohonásobnými depoty s nelineárními náklady. Hlavní část práce se zabývá základním nelineárním rozvozním problémem a třemi vytvořenými modifikacemi: s rozdělením uzlů na povinné a nepovinné, s navštívením určitého počtu míst a s minimálním množstvím rozvezeného zboží. Vzhledem k přítomnosti nelineární účelové funkce je nutné pracovat s Charnesovou-Cooperovou transformací. Na teoretickou část navazuje praktická část. Základní model a jeho modifikace jsou otestovány na nasimulovaných datech, která byla dodána vedoucím práce. Analýza ukázala, že se trasy velmi rychle mění v závislosti na změně určitých požadavků. Bylo prokázáno, že hodnota nelineární účelové funkce velmi kolísá při jakékoliv změně požadavků.
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses