Analýza dopadů zrušení superhrubé mzdy - Mikušová, Hana; Finardi, Savina; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá komparací efektivních sazeb daně modelových poplatníků před a po zrušení superhrubé mzdy. Práce je rozdělena do tří částí. První část popisuje aktuální legislativní úpravu zdanění příjmů fyzických osob se zaměřením na příjmy ze závislé činnosti platnou od 1. ledna 2021. Další část popisuje historický vývoj se zaměřením na superhrubou mzdu. Táto část také popisuje navrhované změny, které předcházely schválení novely zákona. Poslední část se zabývá analýzou dopadu zrušení superhrubé mzdy jako základu daně. V této části je prováděna komparace efektivních sazeb daně, změny disponibilního příjmu a na základě dotazníkového šetření je vyhodnocováno chování poplatníků po zrušení superhrubé mzdy.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses