Dostupné alternativní pohony pro vozidla dálkové silniční nákladní dopravy - Polák, Jan (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou alternativních pohonů, vhodných pro dálkovou nákladní silniční dopravu, aktuálně dostupných na evropském trhu. Hlavním cílem práce je podat aktuální přehled evropského trhu a detailně seznámit s technickými vlastnostmi, ekologickými dopady a ekonomickými aspekty plynoucích z provozu a vlastnictví vozidel využívajících různých druhů pohonu. Představen je také postoj Evropské unie k ekologickým dopadům dopravy a její reakční scénáře. Výstupem práce je přímé porovnání alternativních pohonů s konvenční naftou. Výsledky přímého porovnání a data uvedená v textu práce jsou ověřena v případových studiích, které simulují užívání pohonů v reálném provozu.