Vánoční tradice a zvyky se zřetelem na vánoční trhy - Bartáčková, Sylvie (2021)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu vánočních tradic a zvyků. Cílem této práce je zjistit, zda jsou v české společnosti vánoční svátky i přes rostoucí komercionalizaci vnímány jako příležitost k upevňování sociálních vazeb a zda jsou v České republice dodržovány vánoční tradice a zvyky. Dále je zkoumán primární účel návštěvy vánočních trhů. V teoretické části jsou vymezeny pojmy tradice, zvyky a tradiční lidová kultura. Dále je rozebrána legislativa související s tradiční lidovou kulturou. Další část se soustředí na vánoční svátky a tradice a jejich genezi. Poté jsou popsány vánoční trhy, jejich historie, současný stav a symboly s nimi spojené. V poslední kapitole teoretické části je popsáno chování spotřebitelů o Vánocích a faktory ovlivňující spotřebitelské chování. Praktická část je zaměřena na mapování dodržování vánočních tradic a zvyků v České republice na základě kvantitativního dotazníkového šetření. Dále je analyzován primární účel návštěvy vánočních trhů. V závěru jsou hypotézy a výzkumné otázky ověřeny a zodpovězeny, výsledky šetření jsou podrobně zhodnoceny.