Současnost českých vánočních zvyků a tradic - Mocková, Daniela; Malcová, Zuzana, 1954-; Skopová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce se věnuje českým vánočním zvykům a tradicím. Cílem práce je popis vánočních tradic a zvyků v české kultuře, jejich historie a srovnání, jak se vánoční tradice a zvyky vyvíjely a transformovaly. Pozornost je věnována i tomu, v jaké míře jsou v současnosti dané vánoční tradice a zvyky udržovány, včetně působícího vlivu křesťanství. Dále je zkoumáno ekonomické hledisko Vánoc. Teoretická část obsahuje chronologicky sestavený historický přehled vánočních svátků na českém území a popisuje významné české vánoční zvyky a tradice. Výzkumná část se zabývá zejména současnou tradicí a ekonomickými aspekty vánočních svátků. Hlavní výzkumnou metodou je dotazníkové šetření. Pro větší autentičnost práce je nedílnou součástí také standardizovaný rozhovor s dotazníkovým archem a navazujícím polostrukturovaným rozhovorem s jedním z respondentů.
Vedoucí práce: Zuzana Malcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses