Strategická analýza podniku Marks and Spencer Czech Republic, a.s. - Thomasová, Ilona (2021)
Hlavním cílem bakalářské práce je na základě výstupů strategické analýzy identifikovat jednotlivé vlivy působící na podnik a následně vyhodnotit jejich dopad. Bakalářská práce je tradičně rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány jednotlivé metody, které jsou následně v praktické části aplikovány na konkrétní společnost a příslušné odvětví. Mezi vybrané nástroje strategické analýzy, které slouží k analýze vnějšího okolí je PESTEL analýza a Porterův model pěti sil. Analýza vnitřních zdrojů sestává z VRIO analýzy a finanční analýzy. K syntéze zjištěných poznatků je využita SWOT analýza. Vypracování strategické analýzy je vhodným krokem ke správnému nasměrování podniku a přináší doporučení pro jeho budoucí vývoj, která mohou být přínosem pro vedení společnosti.