Optimalizace turistických tras - Benedová, Vendula (2021)
Cílem bakalářské práce je nalézt optimální turistickou trasu mezi rozhlednami v hlavním městě Praze a Středočeském kraji, aby celkový čas výletu nepřekročil denní dobu určenou k jeho uskutečnění a aby celkový čas strávený na cestě mezi rozhlednami byl minimální. V první části práce je přiblížena úloha obchodního cestujícího a její modifikace s časovými okny. Dále jsou představeny heuristické a metaheuristické metody pro okružní úlohy. Druhá část práce se zabývá formulací modifikace matematického modelu úlohy obchodního cestujícího a modifikací algoritmu metody nejbližšího souseda. Optimální trasa pro hlavní město Prahu je nalezena pomocí programu MPL for Windows s řešitelem CPLEX300. Trasa pro Středočeský kraj je určena pomocí makra ve VBA v MS Excel. V závěru jsou výsledky interpretovány a je porovnáno řešení pomocí MPL for Windows a pomocí VBA v MS Excel.