Optimalizace turistických tras - Benedová, Vendula; Pelikán, Jan, 1943-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem bakalářské práce je nalézt optimální turistickou trasu mezi rozhlednami v hlavním městě Praze a Středočeském kraji, aby celkový čas výletu nepřekročil denní dobu určenou k jeho uskutečnění a aby celkový čas strávený na cestě mezi rozhlednami byl minimální. V první části práce je přiblížena úloha obchodního cestujícího a její modifikace s časovými okny. Dále jsou představeny heuristické a metaheuristické metody pro okružní úlohy. Druhá část práce se zabývá formulací modifikace matematického modelu úlohy obchodního cestujícího a modifikací algoritmu metody nejbližšího souseda. Optimální trasa pro hlavní město Prahu je nalezena pomocí programu MPL for Windows s řešitelem CPLEX300. Trasa pro Středočeský kraj je určena pomocí makra ve VBA v MS Excel. V závěru jsou výsledky interpretovány a je porovnáno řešení pomocí MPL for Windows a pomocí VBA v MS Excel.
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses