Efekt krátkodobého pronajímání nemovitostí na cenu nemovitostí v Praze - Papco, Lukáš; Džbánková, Zuzana, 1967-; Pavelka, Tomáš, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Krátkodobé pronajímání nemovitostí – Airbnb umožňuje zprostředkování ubytování prakticky kdekoliv na světě. Nicméně přítomnost Airbnb přináší taktéž diskusi o jejím vlivu na trh nemovitostí. Empirické studie se shodují na tom, že krátkodobé pronajímání – Airbnb zvyšuje ceny nemovitostí. V roce 2020 byla činnost krátkodobého pronajímání – Airbnb výrazně omezena pandemii covidu-19. Zde se nabízí otázka: Jaký efekt bude mít snížená aktivita Airbnb na trh nemovitostí? K zodpovězení této otázky je nutné disponovat kvalitními daty. Použitím metody web scraping vznikly v průběhu pandemie dva unikátní datové sety. První datový set obsahuje informace o krátkodobém pronájmu nemovitostí v Praze. Pomocí tohoto datového setu byla Praha rozdělená na skupinu 1, obsahující městské části s vysokým výskytem krátkodobého pronájmu a skupinu 0, která obsahuje městské části s nízkým výskytem krátkodobého pronájmu. Druhý datový set ukazuje vývoj cen dlouhodobého pronájmu nemovitostí a prodejních cen nemovitostí v Praze v průběhu pandemie covidu-19. Výsledky testů stacionarity naznačují, že ceny dlouhodobého pronájmu ve skupině 1 reagovaly během pandemie odlišně než ve skupině 0. U prodejních cen nemovitostí nebyl zaznamenán významný rozdíl mezi skupinami 1 a 0. Tato studie přichází se závěrem, že snížená aktivita Airbnb ovlivnila spíše ceny dlouhodobého pronájmu než prodejní ceny nemovitostí. Otázkou zůstává, zda se tento efekt projeví taktéž v budoucnosti na prodejních cenách nemovitostí.
Vedoucí práce: Zuzana Džbánková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses