Využití IoT wearables v péči o zdraví v podmínkách pandemie Covid-19 - Kubecová, Adriana; Židková, Nikola; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Wearables jsou malá elektronická zařízení, která jsou nošena na těle nebo v jeho těsné blízkosti a komunikují s okolním světem pomocí komunikačních technologií. Jedná se poměrně o novou technologii, která se však velmi rychle šíří. Tato práce řeší otázku potenciálního využití nositelných zařízení v kontextu světové pandemie Covid-19. Cílem je zmapovat současné trendy a vyhodnotit potenciál jejich využití zejména z pohledu včasné detekce a odhalení náznaků infekce. Za dobu trvání pandemie došlo mezi odborníky ke shodě, pokud se jedná o vymezení fyziologických charakteristik, jejichž změny jsou příznačné pro různé fáze infekce. Tento poznatek byl na základě analýzy vybraných studií využit pro výběr fyziologických metrik, které je možno standardně monitorovat pomocí běžně používaných wearables. Pro účely potenciální včasné diagnostiky bylo z pohledu dostupnosti a vypovídací schopnosti pracováno s těmito fyziologickými metrikami: variabilita srdečního rytmu (HRV), srdeční rytmus (HR), klidový srdeční rytmus (RHR) a saturace kyslíkem (SpO2). Ty byly využity jako klíčové metriky snímané vybranými wearables, které byly podrobeny na základě vybraných kritérií srovnávací analýze, k níž bylo využito metod vícekriteriálního rozhodování. K ohodnocení vah jednotlivých kritérií byla využita Saatyho metoda a na základě metody TOPSIS bylo stanoveno zařízení, které je nejvhodnější pro potenciální včasnou detekci Covidu-19.
Vedoucí práce: Nikola Židková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses