Implementace a současný stav konceptu Smart Cities v Praze - Fonos, Patrik (2021)
Pojem Smart City je čím dál používanější i přestože k němu doposud neexistuje přesná definice. Města tak stále vymýšlí projekty, na které je možné dát nálepku chytrosti, je ale otázkou, zdali jsou tyto projekty skutečně přínosné anebo jsou realizovány jen kvůli atraktivnosti a trendům ze zahraničí. Praha se pokouší o integraci široké řady projektů spadajících do konceptu Smart Cities a tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat vybrané projekty pod křídly vize Smart Prague. V rámci této vize Praha reaguje na rostoucí počet obyvatel této metropole. Tyto projekty jsou porovnány v ekonomickém, datovém a ekologickém sektoru v rámci kterých je zkoumán jejich přínos. Cíl práce byl naplněn provedením kritického zhodnocení projektů, díky kterému se našlo doporučení pro Prahu, na které projekty by se měla více zaměřit, kde je velký potenciál a jaké je lepší nechat na pozdější dobu až se vyřeší aktuálnější problémy. Tato bakalářská práce by tak měla být přínosná pro Prahu, konkrétněji pro OICT, který má pod záštitou většinu projektů, ale i pro ostatní města České republiky, jelikož tyto výsledky mohou být inspirativní i pro jiná města. Zároveň slouží jako přehled o aktuální stavu konceptu Smart City v Praze.