Pojištění schopnosti splácet - Hýbl, Jan (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá specifickým typem pojištění zaměřeným na schopnost splácet finanční závazek, jímž je pojištění schopnosti splácet. V rámci první kapitoly jsou stručně charakterizovány ty typy úvěrů, k nimž bude později v rámci empirické části pojištění analyzováno. Druhá kapitola se již zabývá obecnou charakteristikou pojištění schopnosti splácet, včetně charakteristiky v rámci tohoto pojištění nejčastěji pojišťovaných rizik, jimiž jsou smrt, invalidita, pracovní neschopnost a nedobrovolná ztráta zaměstnání. Třetí kapitola je věnována především způsobu výpočtu pojistného u tohoto pojištění, včetně zdůraznění rozdílu oproti klasickým produktům pojištění osob. V závěrečné kapitole je provedena analýza téměř dvaceti konkrétních nabídek pojištění schopnosti splácet, krátká pozornost je také věnována trhu jako celku. Na základě získaných poznatků lze tvrdit, že se s ohledem na schopnost splácet závazek jedná o poměrně vhodně nastavený produkt, obvykle velmi jednoduše sjednatelný, ačkoli v sobě skrývá i několik slabých stránek, jako například poměrně neflexibilní výběr rozsahu pojištění.