Udržitelnost českých oděvních značek pohledem teorie paradoxu - Straková, Eliška (2021)
Cílem bakalářské práce je zjistit, s jakými překážkami a bariérami bránícími udržitelnějšímu fungování se musí potýkat oděvní značky vyrábějící v České republice. Jaké má pro ně lokální výroba výhody či nevýhody, a co brání jejich zlepšování v souvislosti s udržitelností? Jejich manažeři se musí vypořádat s řadou rozporů souvisejících s udržitelností a ekonomickým růstem. Práce si klade za cíl zjistit, podle jakých aspektů souvisejících s udržitelností se rozhodují, a co všechno rozhodování ovlivňuje. V praktické části byl proveden kvalitativní výzkum formou polo-strukturovaných rozhovorů s majiteli českých oděvních značek. Výstupy rozhovorů byly zpracovány prostřednictvím kódovacích schémat, následně analyzovány a porovnávány s teorií. Práce potvrzuje, že lokální produkce je náročná, ale ne s sebou i množství pro značky významných výhod, jako je například lepší kontrola výrobního procesu nebo snižování environmentálních dopadů. Co se týče rozhodování manažerů, nejlépe se daří upřednostňovat udržitelnost těm, pro které je hodnota důležitá osobně a zároveň je tato hodnota důležitá pro celou značku a je ukotvena v jejích hodnotách.