Ekonometrická analýza výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2017 - Šimůnek, Jan (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonometrickou analýzou voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017. Cílem práce je zjištění, zda se voliči při těchto volbách řídili volebními programy kandidujících politických subjektů na základě demografické, sociální a ekonomické situace ve svém okresu. Úvod práce popisuje volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a jejich právní úpravu v zákoně č. 247/1995 Sb. Teoretická část obsahuje teoretické předpoklady, které musí použité modely splňovat, a teoretický popis ekonometrických modelů a testů, které byly v této práci využity. Úvod praktické části se zabývá stručným popisem historie jednotlivých politických stran a hnutí, které se dostaly do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017. Na základě jejich volebních programů k těmto volbám jsou stanoveny jednotlivé hypotézy a následně jsou vytvořené modely testovány z hlediska předpokladů, které musí splňovat. Závěr praktické části se soustředí na podrobnou verifikaci stanovených hypotéz na základě výše zmíněných ekonometrických metod.