Implementace udržitelných principů do HRM zejména v náboru a orientaci zaměstnanců : Případová studie - Pouzar, Jakub; Pašmik, Jaroslav; Háša, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem ovlivňují udržitelné principy činnosti a aktivity HRM. Konkrétně se práce zabývá aktivitou náboru (výběr a získání zaměstnanců) a následnou orientaci zaměstnanců a do toho aplikované principy udržitelnosti. Výzkum je kvalitativní. Praktická část práce je založena na rozhovorech smanažery a specialisty udržitelnosti na jedné straně a HR pracovníky na straně druhé. Všichni respondenti pocházejí z jedné firmy, která je lídrem v udržitelnosti ve svém segmentu. K následné analýze a interpretaci dat je použita tematická analýza, v rámci které je aplikováno dvouúrovňové kódování dat. Výsledky výzkumu poukazují na mezeru v doslovném aplikování udržitelného řízení lidských zdrojů. Udržitelnost je ve firmě na vysoké úrovni, nicméně propojení HR a udržitelnosti je i pro tuto firmu nové. Výzkum odkrývá cestu k ucelenému udržitelnému řízení lidských zdrojů pomocí kompetencí, školení, vzdělávání a rozvoje zaměstnanců, a v neposlední řadě komunikačních kanálů.
Vedoucí práce: Jaroslav Pašmik
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses