Redukce a využití potravinového odpadu v maloobchodních prodejnách s potravinami : Případová studie - Tisoňová, Lucie (2021)
Cílem této bakalářské práce je zmapování aktuálních opatření týkajících se předcházení vzniku potravinového odpadu a jeho nakládání v konkrétní maloobchodní prodejně s potravinami anonymizované společnosti působící v České republice. Práce je napsána jako případová studie. Design výzkumu je kvalitativní, a je založen na polo-strukturovaných rozhovorech s vedoucími a řadovými pracovníky maloobchodní prodejny, zúčastněném pozorování a přístupu k interním datům společnosti. K analýze a interpretaci dat je použita tematická analýza. Na jednu stranu z výsledků výzkumu vyplývá, že ve zkoumané prodejně jsou zavedená opatření, která předcházejí vzniku potravinového odpadu. Zároveň však jejich efektivnost není maximální a dochází ke značným nedostatkům způsobených například lidským faktorem. Na základě výsledků a průzkumu literatury jsou vypracována doporučení pro zkoumanou prodejnu, která mohou vést ke snížení vzniku potravinového odpadu.