Faktory ekonomického úspěchu bezobalových prodejen během krize Covid-19 - Pospíšilová, Nikola (2021)
Celosvětově má obalový průmysl do roku 2023 dosáhnout obratu 1,000 bilionů US$ ročně, což je oproti roku 2016 nárůst o 2,8 %. Z toho plastové obaly na potraviny dosáhnou při současném tempu spotřeby 356,7 bilionů US$, což představuje více než 1/3 celkové produkce obalů (All4pack Paris, 2018). Tato současná podoba retail odvětví postaveného na lineárním modelu je již z dlouhodobého hlediska neudržitelná. Také proto se v posledních 5 letech zvýšila obliba bezobalového nakupování. Pro další růst tohoto konceptu je potřeba rozšířit jak oblast teorie, tak empirické studie, které doposud v České republice provedeny nebyly. Za účelem analýzy ekonomicky úspěšných bezobalových prodejen v ČR a stanovení faktorů úspěchu těchto prodejen bylo provedeno dotazníkové šetření 30 prodejen, zaměřené na základní ekonomické otázky, z nichž bylo vybráno 5 ekonomicky nejúspěšnějších zástupců, s nimiž byly provedeny polostrukturované rozhovory. Díky rámcové analýze rozhovorů a srovnáním se světovou literaturou zaměřenou na udržitelný rozvoj a koncept zero waste byly následně vyhodnoceny odchylky a shody českého a zahraničního trhu bezobalových prodejen a určeny kritické faktory jejich úspěchu.