Řízení inovací pro udržitelné komerční letectví - Štěrbová, Romana (2021)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak probíhá řízení procesu vytváření a zavádění udržitelných inovací pro komerční letectví a jaké dopady mají udržitelné inovace na konkurenceschopnost v ekosystému leteckého průmyslu. Práce je napsána jako explorativní studie. Design výzkumu je kvalitativní. Praktická část práce je založena na expertním dotazování odborníků na inovace v leteckém průmyslu. K analýze a interpretaci dat je použita tematická analýza s využitím dvouúrovňového kódování dat. Výsledky výzkumu identifikovaly hlavní aktéry mající vliv na inovace pro udržitelné komerční letectví, fáze životního cyklu inovací a tvorbu emisí CO2 napříč těmito fázemi. Dále byly zjištěny překážky pro přijímání udržitelných inovací, kam se řadí nedostatečné povědomí a ochota managementu k implementaci inovací, finanční náročnost, nedostatečná mezinárodní spolupráce a obnova komerčního letectví po pandemii COVID-19. Dále je v práci uvedena predikce udržitelných inovací a čtyři možné typologie inovací pro udržitelné komerční letectví. V neposlední řadě praktická část odhaluje pozitivní a negativní dopady udržitelných inovací na konkurenceschopnost, kdy mezi pozitivní dopady se řadí např. zvýšení spokojenosti a loajality zákazníků, lepší postavení na trhu a vyšší příjmy a ziskovost umožňující rychlejší vývoj a výzkum. Mezi negativní vlivy lze zařadit např. možný přechod zákazníků ke konkurenci kvůli vyšším cenám letenek.