Přechod módního průmyslu k udržitelnosti - Kodajová, Vladimíra (2021)
Módní průmysl zaujímá v globální ekonomice významné místo. Současně se ale jedná o druhého největšího znečišťovatele životního prostředí s podílem asi 10 % na celkových globálních emisích skleníkových plynů. Kromě oblasti životního prostředí ovlivňuje tento průmysl negativně také sféru lidských práv. Tato situace vyžaduje změnu. Cílem této bakalářské práce je představit, jak probíhá přechod módního průmyslu k udržitelnosti. Vzhledem k tomu, že značný podíl na této environmentální zátěži přináší tzv. „fast fashion“, je cílem této práce navrhnout, jak by měly velké fast fashion řetězce postupovat, aby umožnily přechod celého módního průmyslu k udržitelnosti. Studie využívá dotazování expertů na danou problematiku prostřednictvím metody Delphi. Následná tematická analýza získaných dat odhaluje několik hlavních témat. Výzkum ukazuje, že firmy budou muset zcela změnit svůj obchodní model a přejít na udržitelnější modely, které jsou v souladu s principy cirkulární a sdílené ekonomiky.