Aplikace metod dobývání znalostí z databází na data z elektronických přejímek - Kostrouchová, Veronika; Rauch, Jan, 1948-; Máša, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá procesem dobývání znalostí z databází na reálných datech z prostředí lesního průmyslu. Předmětem analýz jsou data z elektronických přejímek z ledna roku 2021. Cílem práce je nalézt zajímavé vztahy skryté v datech, které mohou být přínosné pro majitele dat. Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část, první část práce popisuje použité metodiky dobývání znalostí z databází (DZD) od porozumění doménové oblasti, porozumění datům, přes rozsáhlý postup přípravy dat a pak k samotnému modelování a vyhodnocování výsledků. Praktická část práce postupuje dle popsané metodiky. V analýze se postupovalo v souladu s metodikou CRISP-DM a pro zodpovězení dvou analytických otázek byly využity procedury KL-Miner, CF-Miner a 4ft-Miner implementované v systému LISp-Miner. Výsledkem analýz bylo zjištění platnosti vztahu mezi tloušťkovým stupněm a kvalitou sortimentu a neplatnosti v případě výmětu s takzvaným odskokem.
Vedoucí práce: Jan Rauch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses