Online podnikání a jeho krizové řízení - Grunclová, Alžběta (2021)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá tématem online podnikání a jeho krizovým řízením. Pro uvedení do problematiky se zaměřuji v první části práce na základní teorii a vysvětlení souvisejících pojmů. Následuje text, kde věnuji pozornost krizovému řízení podniku a představuji potenciální problémy, kterou mohou vést ke vzniku krize podniku. Následně navazuji částí praktickou, kde představuji zpracovaný průzkum, provedený pomocí dotazníkového kvalitativního šetření, do kterého se zapojilo šest českých e-shopů různých specifik. Ve zpracovaném šetření mapuji zkušenosti předmětných internetových obchodů s konkrétními problémy a situacemi v rámci jejich podnikání, způsoby jejich řešení a prevenci či připravenost na krize v podniku. Z průzkumu vyplývá, že největšími potenciálními problémy ve světě online podnikání jsou problémy s cash flow, tedy peněžními toky firmy. Rovněž potíže způsobené zpožděním dodávek zboží od dodavatelů nebo situace, kdy poptávané množství zboží převyšuje aktuální kapacity nabídky e-shopu. Zjištěné poznatky aplikuji na malý e-shop Merry Shark a předkládám doporučení dalším menším e-shopům s cílem zajistit připravenost na potenciální krize, preventivní opatření a eliminaci následků krize. Prevence a připravenost krizových plánů jsou nezbytnými kroky pro dostatečně pohotovou reakci na problém, který se může ve firmě naskytnout.