Dostupnost sociálních služeb pro seniory na Havlíčkobrodsku - Doležal, Lukáš; Průša, Ladislav, 1958-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Stárnutí obyvatelstva je fenoménem dvacátého prvního století a tato bakalářská práce pojednává o jeho vlivu na dostupnost sociálních služeb pro seniory ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Havlíčkův Brod. Cílem práce je popsat proces stárnutí obyvatelstva a pomocí sociálně demografické studie charakterizovat sledovaný správní obvod z hlediska dostupnosti sociálních služeb pro seniory. Dále má za cíl odhadnout pomocí demografické projekce a na ní navazující projekce počtu příjemců příspěvku na péči vývoj budoucí potřeby kapacit ve vybraných zařízeních pobytových sociálních služeb pro seniory. Demografická projekce je zpracována kohortně-komponentní metodou bez migrace, jejímž prahem je počátek roku 2020 a horizontem je 1. leden roku 2050. Projekce počtu příjemců na péči do roku 2035 je zpracována ve dvou scénářích. Statický vychází ze struktury roku 2020 a dynamický scénář vychází ze změny struktury příjemců mezi roky 2015 a 2020. Z výsledků zmíněných projekcí vyplývá, že současné kapacity zařízení dlouhodobé péče pro seniory nebudou, i přes jejich výrazné navýšení v roce 2019, v následujících letech dostatečné. Pro zachování dostupnosti těchto služeb bude nutné jejich další výrazné rozšíření.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses