Porovnání sňatečnosti a rozvodovosti v ČR a ve vybraných zemích EU - Rychetský, Lukáš (2021)
Cílem práce je analýza vývoje sňatečnosti a rozvodovosti ČR a ve vybraných evropských zemích v letech 1990 – 2019. V úvodní části práce jsou vymezeny základní pojmy a ukazatele. Podrobněji je analyzován vývoj sňatečnosti a rozvodovosti v ČR. Je zasazen do historického kontextu a zkoumán dle různých ukazatelů. Pro porovnání vývoje sňatečnosti v evropských státech je použita shluková analýza. Z každého shluku je následně vybrán jeden stát, jehož vývoj sňatečnosti a rozvodovosti je podrobněji zkoumán. Porovnávanými zeměmi jsou Bulharsko, Litva, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko. Evropský vývoj je zasazen do kontextu historického a kontextu souvisejícího s pojmy 2. demografický přechod a Hajnalova linie.