Porovnání sňatečnosti a rozvodovosti v ČR a ve vybraných zemích EU - Rychetský, Lukáš; Fiala, Tomáš, 1953-; Svačinová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem práce je analýza vývoje sňatečnosti a rozvodovosti ČR a ve vybraných evropských zemích v letech 1990 – 2019. V úvodní části práce jsou vymezeny základní pojmy a ukazatele. Podrobněji je analyzován vývoj sňatečnosti a rozvodovosti v ČR. Je zasazen do historického kontextu a zkoumán dle různých ukazatelů. Pro porovnání vývoje sňatečnosti v evropských státech je použita shluková analýza. Z každého shluku je následně vybrán jeden stát, jehož vývoj sňatečnosti a rozvodovosti je podrobněji zkoumán. Porovnávanými zeměmi jsou Bulharsko, Litva, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko. Evropský vývoj je zasazen do kontextu historického a kontextu souvisejícího s pojmy 2. demografický přechod a Hajnalova linie.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses