Analýza vnímania zeleného demarketingu spotrebiteľmi v Českej republike - Čelovská, Viktória (2021)
Cieľom tejto bakalárskej práce je preskúmať vnímanie a reakcie českých spotrebiteľov na netradičný koncept zeleného demarketingu, ktorého úlohou je nabádať spotrebiteľa na obmedzenie nakupovania, z dôvodu ochrany životného prostredia. Praktická časť práce je založená na primárnych dátach, získaných z kvantitatívneho výskumu formou elektronického dotazníka. Na analýzu a interpretáciu dát je použitá popisná štatistika a za využitia dvojstupňovej analýzy sú identifikované závislosti medzi jednotlivými premennými. Výsledky poukazujú na dôležitosť positioningu značky pri úspechu zelenej demarketingovej stratégie. Motívy značky pre zvedenie tohto druhu marketingu sú spotrebiteľmi vnímané ako altruistické či strategické. Zistenia ďalej naznačujú pozitívnejšie vnímanie demarketingovej stratégie za použitia inštitucionálnej reklamy, skôr než reklamy zameranej na produkt. Zároveň bola identifikovaná významná závislosť medzi vzťahom k životnému prostrediu a prejaveným záujmom o zelenú demarketingovú reklamu.