Controlling se zaměřením na interní kontroly ve vybrané nadnárodní společnosti - Feiferová, Klára (2021)
Diplomová práce se věnuje problematice interních kontrol v lokální pobočce nadnárodní společnosti, která působí na českém a slovenském trhu. Konkrétně jsou analyzovány interní kontroly v rámci controllingového oddělení. Cílem práce je zjistit využití systému interních kontrol v daném podniku a analyzovat jeho efektivitu a účinnost. V práci je detailně popsána jak činnost a význam controllingového oddělení, tak i definice a přínosy interních kontrol. Samotná analýza interních kontrol vychází z rozhovorů se zaměstnanci controllingového oddělení, kteří jich v rámci své práce provádějí velké množství. Vše je doplněno informacemi a vysvětleními, které během konzultací poskytl finanční ředitel. Výsledkem práce je návrh doporučení, která by vylepšila zjištěná slabá místa. Nejvýraznějším slabým místem je nemožnost dostatečného oddělení pravomocí a odpovědností z důvodu malého počtu zaměstnanců ve sledované lokální pobočce.