Analýza transakčních dat pomocí shlukovacích metod - Máslo, Ondřej; Sokol, Ondřej; Holý, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato závěrečná práce se zaměřuje na propojení transakčních dat s analytickými metodami, kterými v tomto případě jsou shlukovací metody a segmentace. Hlavním cílem je porovnání shlukovacích metod na reálných transakčních datech. Použity byly jak metody ze skupiny rozkladu (metoda k-průměrů a metoda k-medoidů) tak metoda ze skupiny hierarchických metod (Wardova metoda). Tyto metody byly aplikovány na shlukování dvaceti nejprodávanějších značek dle těchto tří proměnných: věrnost, průměrná cena, počet nákupů. Následně byly popsány rozdíly ve výsledcích těchto algoritmů.
Vedoucí práce: Ondřej Sokol
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses