Porovnání metod detekce odlehlých pozorování v regresních modelech - Mokrenová, Tereza (2021)
Problematika odlehlých pozorování a jejich detekce je již dlouhou dobu součástí analýzy datového souboru. S rostoucím rozsahem řešených úloh v této oblasti a stejně tak komplexností datových sobourů vyvstávají nové výzvy a problémy. Tato práce si klade za cíl upozornit na důležitost volby vhodné techniky při detekci odlehlých pozorování v regresních modelech. Pomocí simulace Monte Carlo byla porovnána účinnost vybraných metod při různých úrovních kontaminace dat, rostoucím rozsahu souboru a druhu kontaminované proměnné. Výsledkem jsou doporučení ohledně opatrnosti nejen při volbě správné metody, ale zároveň vhodného nastavení vstupních parametrů daného algoritmu.