Porovnání metod detekce odlehlých pozorování v regresních modelech - Mokrenová, Tereza; Zouhar, Jan, 1982-; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Problematika odlehlých pozorování a jejich detekce je již dlouhou dobu součástí analýzy datového souboru. S rostoucím rozsahem řešených úloh v této oblasti a stejně tak komplexností datových sobourů vyvstávají nové výzvy a problémy. Tato práce si klade za cíl upozornit na důležitost volby vhodné techniky při detekci odlehlých pozorování v regresních modelech. Pomocí simulace Monte Carlo byla porovnána účinnost vybraných metod při různých úrovních kontaminace dat, rostoucím rozsahu souboru a druhu kontaminované proměnné. Výsledkem jsou doporučení ohledně opatrnosti nejen při volbě správné metody, ale zároveň vhodného nastavení vstupních parametrů daného algoritmu.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses