Poučení z vládní podpory OSVČ při řešení dopadů koronavirové krize na jaře 2020 - Novotný, Jiří; Kubelková, Karina, 1983-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce ve své teoretické části představuje stručnou definici, vymezení a zastoupení OSVČ v České republice, dále je představena role podnikatele v moderní ekonomice a jeho důležitost pro tržní proces, inovace a růst hospodářství, což tvoří teoretický základ pro argumentaci, proč a jakou formou je důležité zavedení efektivní státní pomoci OSVČ, při krizích s podobnou charakteristikou jako krize na jaře 2020. Závěrem teoretické části je uveden aktuální ekonomický diskurz na téma státní podpory OSVČ v domácí ekonomice i v zahraničí. Praktická část stručně představuje situaci na jaře 2020, jednotlivá omezující opatření a podrobné představení vládních podpůrných programů pro OSVČ. Podpůrná opatření jsou dále hodnocena a porovnána mimo jiné pomocí stupnice KEPO vytvořené za účelem orientace a porovnání opatření v rámci diplomové práce. Cílem práce je na základě teorie z první části a analýze vládní podpory na jaře 2020 představit soubor principů a zásad efektivní pomoci OSVČ při případných příštích krizích s podobnou charakteristikou. Poučení a soubor principů a zásad jsou představeny v závěru praktické části a na základě předchozí analýzy obsahuje doporučení maximální adresnosti podpůrných opatření, dále je doporučen důraz na rychlost dostupnosti podpory, minimalizaci administrativní zátěže pro podnikatele i státní správu, jednoduchost programů a informovanost OSVČ a zavedení nového zákona upravujícího český kurzarbeit jako nástroje pro pracovní trh pro případ radikálních ekonomických šoků typu koronavirové krize, strukturálních změn ekonomiky a dalších. Dodržení představených principů a zásad by při tvorbě nového systému podpory mělo přispět k rychlé, spravedlivé, levné, adresné a efektivní státní podpoře podnikatelům.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses