Vyhodnocení projektu reorganizace - Švikovská, Tereza (2021)
Česká pošta patří k podnikům, které zná snad každý občan České republiky. Tato bakalářská práce se zabývá nejprve vymezením základních pojmů, které s analýzou tohoto podniku souvisí. Jsou zde rozebrány metody finanční analýzy, její uživatelé a zdroje, dále jsou vysvětleny pojmy benchmarking a reengineering, které tvoří základní rámec pro pochopení hlavní praktické části. Výzkumná část práce nejprve detailně zkoumá a analyzuje finanční zdraví společnosti, dále porovnává vybrané finanční ukazatele s podobným podnikem působícím však v jiné zemi, ale především se věnuje identifikaci dopadů a efektivnosti, které přinesl implementovaný reorganizační model. Práce rozebírá, jak tato změna ovlivní efektivnost organizace, zda přinese podniku snížení nákladů, a celkově jaké výstupy z této změny plynou. V závěru práce jsou definována doporučení pro Českou poštu, která však mohou být přínosná i pro jiné podniky, které chtějí v rámci svého působení nějakou změnu implementovat.