Systém veřejné osobní dopravy v Tokiu - Bláha, Matouš (2021)
Veřejná osobní doprava je v každé zemi a každém větším městě důležitým tématem, jelikož silně ovlivňuje život jejich obyvatel. Má vliv na vzhled měst, pomáhá snižovat míru znečištění životního prostředí a urychluje obyvatelům cestu po městě. Tato bakalářská práce analyzuje systém veřejné osobní dopravy v hlavním městě Japonska Tokiu. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je zaměřená dopravu ve městech, základní pojmy, jednotlivé subsystémy veřejné osobní dopravy a popis dopravních prostředků. V následující kapitole jsou teoretické poznatky aplikovány na veřejnou dopravu v Tokiu. Je zde popsáno samotné Tokio, jeho infrastruktura a fungování veřejné dopravy. Hlavní důraz je kladen na dopravní prostředky, jejich linky a provozovatele. Třetí kapitola definuje odlišnosti systémů veřejné dopravy Tokia a Prahy a navrhuje možná řešení pro zlepšení veřejné dopravy v Praze na základě tokijské veřejné dopravy.