Vliv ekonomické svobody země na míru vražd - Fišer, Pavel; Čihák, Jakub; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce je důkladné prozkoumání vlivu ekonomické svobody na míru vražd ve světě. Zkoumání je provedeno se záměrem otestovat hypotézu, že vyšší ekonomická svoboda snižuje míru vražd. Práce se snaží přispět k dosavadnímu výzkumu v této oblasti ekonomie a rozšířit důkazy hovořící ve prospěch ekonomické svobody. Práce své argumenty staví na teorii vycházející z ekonomie kriminality Garyho Beckera. K prokázání teoretických závěrů využívá průřezová data z roku 2016 a ve srovnání s předchozími pracemi poměrně široký vzorek 150 zemí. Práce vyjadřuje ekonomickou svobodu indexy organizací Fraser Institute a Heritage Foundation, pro které odhaduje samostatné modely. V závěru práce se nepodařilo potvrdit základní hypotézu. V odhadech modelů se totiž vyskytovala heteroskedasticita a po jejím ošetření zůstala proměnná indexu ekonomické svobody nevýznamná. Výzkum rovněž neprokázal významný rozdíl mezi indexy Fraser Institute a Heritage Foundation. Potvrdit se však podařilo významnost a směr působení některých dalších faktorů, které mají vliv na kriminalitu a doplňují odhadovaný model, jde například o koeficient příjmové nerovnosti a míru uvěznění.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses