Proces náboru zaměstnanců ve společnosti Komix, s. r. o. - Hoangová, Kim Oanh; Němec, Otakar; Palíšková, Marcela, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Získávání a výběr zaměstnanců jsou kontinuálními procesy, pomocí kterých jsou na volná místa dosazováni vhodní uchazeči. Jelikož na tomto procesu závisí spokojenost zaměstnanců, i firem samotných, je potřeba těmto procesům věnovat dostatečný čas, finanční prostředky, lidský kapitál a pozornost. Cílem této práce je identifikace silných a slabých stránek jednotlivých fází náboru zaměstnanců do firmy KOMIX s. r. o. Informace byly shromažďovány především z rozhovoru se specialistkou na nábor, z firmy KOMIX s. r. o., a také z interních dokumentů. Dílčím cílem byla také analýza kariérních stránek firmy z hlediska atraktivity pro generaci Y (tzv. mileniálové). Z provedených analýz je možné zjistit, že má firma promyšlený a strategický postup pro získávání i výběr zaměstnanců, ale více se při těchto procesech orientuje na kritéria pracovního místa než na celopodniková a týmová kritéria. Chce-li firma do budoucna zaujmout i generaci Y, je potřeba, aby více zdůraznila svou firemní kulturu a zaměřila se na aktivity v oblasti společensky odpovědného chování.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses