Genderové stereotypy o povolání v přirozeném jazyce - Jadviščoková, Šárka; Bahník, Štěpán; Tkáčik, Marcel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce je zpracována jakožto replikační studie článku o genderových stereotypech o povolání v přirozeném jazyce. Hlavními oblastmi zkoumání (tj. korpusy) jsou mluva mířená dětem, mluva dospělých a dětí a knihy a audiovizuální média pro děti i dospělé. Cílem práce je detekování asociací mezi jednotlivými profesemi a genderem implicitně zakotvených v textu. V teoretické části jsou popsány pojmy týkající se big dat a machine learning, replikace a replikační krize, genderu a stereotypů a použité analýzy. V praktické části jsou za použití word embeddingů (konkrétně modelu fastText skipgram) analyzovány dané korpusy a výsledné word embeddingy jsou interpretovány pomocí metod meta-analýzy v statistickém softwaru R. Výsledkem práce je nalezení empirického důkazu o genderových stereotypech o povolání v přirozeném jazyce a jejich korelace se skutečnými administrativními statistikami o zastoupení daného genderu v jednotlivých profesích. Práce potvrzuje, že existují konzistentní rozdíly ve vnímání genderu a povolání a jejich síla a zastoupení se nemění v jednotlivých věkových kategoriích. Jelikož se jedná o replikaci článku a v průběhu výzkumu došlo k nesrovnalostem, byl autorům publikace odeslán email s výčtem problémů při replikaci.
Vedoucí práce: Štěpán Bahník
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses