Vývoj třídění a recyklace odpadu v České republice v letech 2007-2020 a případová studie Brandýsa nad Labem - Řeháková, Renáta; Zubíková, Adéla; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem třídění a recyklace odpadů v České republice. Práce je obohacena o případovou studii vývoje třídění a recyklace odpadů ve městě Brandýs nad Labem, ve které jsou získaná data komparována s údaji pro celou Českou republikou. Cílem práce je zanalyzovat vývoj procesu a třídění recyklace odpadu na území České republiky v letech 2007-2020 a zhodnotit jednotlivá aplikovaná hospodářsko – politická rozhodnutí v této oblasti. Výzkum si klade následující hypotézu: „Vývoj třídění odpadů a jejich následná recyklace se v průběhu sledovaného období zlepšoval.“ Teoretická část představuje základní termíny a obecné informace o odpadech, hospodaření s nimi a vybrané části z ekonomie životního prostředí, se kterou se pojí Costbenefit analýza. Taktéž je rozebrána lineární a cirkulární ekonomika, které jsou s vývojem odpadů úzce spojeny. Dále popisuje teoretické ustanovení tržních struktur a legislativní rámec odpadového hospodářství České republiky. Praktická část zpracovává data týkající se třídění a recyklace odpadu v ČR, která jsou následně porovnávána s některými daty Brandýsa nad Labem. Data byla získána z veřejné databáze Eurostat, z Českého statistického úřadu, od autorizované společnosti EKO-KOM a.s. a z publikací poskytnutých městem Brandýs nad Labem. S ohledem na analýzu dat týkajících se třídění odpadů a jejich následné recyklace byla hypotéza falsifikována.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses