Funkce restituovaných majetků české šlechty, a jejich zapojení do veřejného prostoru. - Vinařický, Jakub; Patočka, Jiří, 1951-; Novák, Zdeněk, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku obnovy vybraných šlechtických objektů a jejich následné zhodnocení, využití a zapojení do veřejného prostoru. Pro bližší zkoumání byly vybrány rody Sternbergů, Schwarzenbergů a Lobkowiczů. Teoretická část seznamuje s historickými spojitostmi, kterými byla česká šlechta ovlivněna. Dále jsou zde definovány pojmy, které jsou pro pochopení tématu klíčové. Jedním ze základních pojmů pro práci, jemuž je vymezena v rámci teoretické části vlastní kapitola, je veřejný prostor. V praktické části probíhá kvalitativní výzkum, rozebírající každý zámecký objekt zvlášť. Zkoumanými objekty jsou zámky Orlík, Čimelice, Karlov, Hořín, Drahenice, Křimice, Jemniště a Častolovice. Pomocí komparace zjištěných informací z rozhovorů vedených s majiteli objektů, starosty místních obcí a zaměstnanci jednotlivých územních odborných pracovišť Národního památkového ústavu, jsou vyjmenovány konkrétní faktory, které obnovu vybraných objektů ovlivňují. Zhodnocen je i jejich přínos a zapojení do veřejného prostoru.
Vedoucí práce: Jiří Patočka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses