Vliv vnějších faktorů na vstup nové firmy do odvětví stavebnictví v České republice - Matula, Sebastián (2021)
Správné pochopení vnějších faktorů působících na podnik je nutnou schopností vedení společnosti. Predikce vývoje těchto faktorů a schopnost se jim přizpůsobit rozhoduje o úspěchu či neúspěchu na daném trhu. Cílem této práce je zmapovat a zhodnotit kritické faktory makrookolí podniku a doporučit, zda je právě stavebnictví v České republice vhodným předmětem podnikání. Hlavní využitou metodou byla PEST analýza zaměřená na politicko-legislativní, ekonomické, sociodemografické a technologické vlivy. Pomocí metody párového srovnání, pak byla zhodnocena významnost zkoumaných faktorů. Z výsledků analýzy je zřejmé, že stavebnictví má v české ekonomice pevné postavení a mělo by hrát důležitou roli v nastartování ekonomiky po restrikcích v období pandemie koronaviru. Riziko představuje potřebná konsolidace státních financí a s ní spojená daňová politika. Rovněž je významný vliv poklesu stavební produkce a vývoj ukazatelů na makroekonomické úrovni.