Komparativní analýza cílování cenové hladiny a cílování inflace - Ježek, Jan (2021)
Tato bakalářská práce v teoretické části porovnává cílování inflace s cílováním cenové hladiny. Hlavní výhoda cílování cenové hladiny je shledána při situaci pasti likvidity, kdy implikuje lepší vypořádání se s touto situací. V empirické části jsou analyzovány časové řady cenové hladiny čtyř vybraných zemí, které cílují inflaci. Pokud by centrální banky dodržovaly svůj inflační cíl a šoky by neměly permanentní efekt, cenová hladina by vykazovala charakter trendové stacionarity. V případě cílování cenové hladiny by cenová hladina oscilovala kolem cíle a byla trendově stacionární. Pokud by tedy časová řada při cílování inflace byla trendově stacionární, tak by centrální banka implicitně cílovala i cenovou hladinu. Tato práce se tedy zabývá testováním přítomnosti jednotkového kořene v časové řadě cenové hladiny a v odchylkách od ní. Na základě testů lze konstatovat, že cenová hladina ani odchylky nejsou trendově stacionární, respektive stacionární. Je ale znatelný určitý vliv finanční krize na (trendovou) stacionaritu, a to zejména v Kanadě.