Dlouhodobá nezaměstnanost v České republice - Moravec, Zdeněk (2021)
Cílem této bakalářské práce je zpracovat analýzu dlouhodobé nezaměstnanosti v České republice v letech 2012–2020. Nejprve jsou v teoretické části vymezeny základní charakteristiky trhu práce s důrazem na nezaměstnanost, respektive dlouhodobou nezaměstnanost. Součástí teoretické části je také popis zdrojových dat a metodiky práce. V praktické části je dlouhodobá nezaměstnanost sledována z celkového pohledu a zároveň je míra dlouhodobé nezaměstnanosti srovnána s členskými státy EU. Dále je dlouhodobá nezaměstnanost analyzována s ohledem na věk, pohlaví a úroveň dosaženého vzdělání. Jako poslední je v praktické části ověřena statistická souvislost mezi vývojem hrubého domácího produktu a vývojem dlouhodobé nezaměstnanosti. Závěrem je shrnutí poznatků o dlouhodobé nezaměstnanosti ve sledovaném období.