Vývoj oddlužení a prominutí dluhů fyzických osob v ČR s jejich ekonomickými dopady v letech 2008 až 2019 - Majer, Marek; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vondráček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem bakalářské práce je teoretické shrnutí a kvantitativní analýza vývoje oddlužení a prominutí dluhů fyzických osob v České republice v letech 2008 až 2019 při aplikaci zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (Insolvenční zákon). Autor ve spojení ekonomického a právního přístupu dané téma oddlužení a prominutí dluhů teoreticky popisuje a provádí na základě vlastního průzkumu analýzu jeho výskytu a vývoje ve sledovaném období. Autor považuje oddlužení (osobní bankrot) a prominutí dluhů (osvobození od placení) fyzických osob za právní a ekonomické téma odborné interdisciplinární povahy na pomezí mezi právní a ekonomickou vědou, které má značné souběžné právní a ekonomické přesahy do obou těchto vědeckých oborů a které ze společenského, právního a ekonomického pohledu teoreticky vymezuje. Autor vyslovuje ekonomickou tezi, že z národohospodářského i podnikohospodářského pohledu řešení platební neschopnosti a její míry prostřednictvím oddlužení a prominutí dluhů u individuálních fyzických osob jako jednotlivců souhrnně ekonomicky ovlivňuje všechny další ekonomické subjekty národního hospodářství při jejich fungování v ekonomice národního hospodářství s přímými mikroekonomickými a s nepřímými makroekonomickými dopady. Autor v souladu s národohospodářskou teorií ekonomických subjektů národního hospodářství vyčleňuje z kategorie domácností fyzické osoby v oddlužení a s prominutými dluhy do zvláštní ekonomické skupiny fyzických osob v platební neschopnosti (insolvenci). V praktické části provádí autor speciální výzkum se zaměřením na sběr statistického výskytu počtů zahájených oddlužení (Nápad oddlužení), počtů schválených oddlužení (Schválená oddlužení) a prominutých dluhů (Splněná oddlužení) ve sledovaném obdob
6. 2019), která zrušila ve prospěch insolvenčních dlužníků podmínku minimálního 30% uspokojení věřitelů, a to v porovnání ve výzkumu zjištěných výsledků oproti předchozímu jednoročnímu období.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses