Komparace hospodaření vybraných zdravotních pojišťoven v ČR - Chromčák, Michael; Maaytová, Alena; Hulínský, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem předkládané bakalářské práce je komparovat hospodaření třech největších zdravotních pojišťoven v ČR z hlediska jejich nákladů na zdravotní péči a nákladů na vlastní činnost. Analyzované období zahrnuje pět let, konkrétně roky 2015 až 2019. Dvě teoretické kapitoly se zabývají možnými přístupy k financování zdravotnictví a následně financováním zdravotnictví v České republice. Třetí kapitola obsahující praktickou část práce se věnuje analýzám konkrétních oblastí, které charakterizují hospodaření zdravotní pojišťovny a porovnání výsledků těchto analýz. Jedná se o věkovou strukturu pojištěnců, základní fond zdravotního pojištění a provozní náklady zdravotních pojišťoven. Poslední část přibližuje finanční pozici vybraných zdravotních pojišťoven na konci sledovaného období. Hlavní zdroje teoretické části představuje odborná literatura a aktuální právní úprava. Třetí kapitola vychází především z výročních zpráv vybraných zdravotních pojišťoven a příbuzných sněmovních dokumentů.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses