Dopady pandemie koronaviru na trh s životním pojištěním v České republice v roce 2020 - Nevosadová, Květa (2021)
Tato práce se zabývá dopady pandemie koronaviru na trh s životním pojištěním v České republice v roce 2020. Konktrétně zkoumá, na základě čeho se jedinci během pandemie rozhodovali o koupi pojištění, za využití ekonomických teorií o vlivu přírodních katastrof na pojistný trh a dalších faktorech ovlivňujících poptávku po životním pojištění. Cílem práce je ověření hypotézy, že koronavirová krize zvýšila předepsané pojistné a počet smluv. Práce obsahuje data reálného vývoje pozorovaných ukazatelů. Kauzální vztah mezi pandemií koronaviru a provedenými změnami v životním pojištění je založen na datech dotazníkového šetření a je zkoumán pomocí analýzy ekonomických teorií prostřednictvím kontingenčních tabulek. Zjištěné závěry jsou doplněny o názor odborníků z praxe. Z analýzy je potvrzena závislost mezi zakládáním životního pojištění nebo zvyšováním pojistného a pociťováním strachu z koronaviru, prožitím úmrtí blízké osoby na covid-19 nebo vnímáním pandemie jako příležitosti. Dále je potvrzeno, že lidé rušili smlouvy životního pojištění nebo snižovali pojistné, pokud obdrželi sociální pomoc od státu, nebo jim v době pandemie poklesl příjem. Vztah se neprokázal mezi životním pojištěním a těžkým průběhem onemocnění covid-19, mezi životním pojištěním a častým sledováním vývoje pandemie v médiích a v poslední řadě nebyla potvrzena závislost mezi životním pojištěním a pocitem občanů, že se značně zhoršila politická situace v ČR. Na základě dat z pojistného trhu a potvrzeného kauzálního vztahu je verifikována první část hypotézy, že koronavirová krize zvýšila předepsané pojistné. Druhá část hypotézy je falzifikována na základě zjištění negativního působení některých faktorů na poptávku po životním pojištění a na základě reálnéh